Menu
LS CONNECT
Een medewerker in de kijker

Een medewerker in de kijker

Een medewerker in de kijker
Margot Bertels…
bompa Leo Stevens ziet dat het goed is


Leo Stevens & Cie blies recent 70 kaarsjes uit. Drie generaties gaven reeds het beste van zichzelf en intussen loopt de vierde generatie zich warm. Dat laatste is op zich echter niet vanzelfsprekend; dat wees onlangs nog een grootschalig onderzoek van Ernst & Young uit. In “Coming home or breaking free” werd bij 28.000 studenten uit 750 universiteiten in 34 landen gepeild naar de bereidheid om na de studies in het familiaal bedrijf te stappen. Slechts 5% toonde hiervoor interesse, een cijfer dat na vijf jaar werkervaring mondjesmaat verbeterde naar een nog steeds povere 9%. Het cijfer verbeterde naargelang het beeld dat de studenten thuis kregen van de familiale onderneming, de positieve gevoelens die er bij kwamen kijken en de voorbeeldfunctie van hun ouders. Dat doet meteen het beste verhopen want Margot Bertels startte begin 2018 als iemand die competent en goed geschoold is, grenzen wil verleggen en toch op een positieve wijze kiest voor het familiebedrijf. Reden genoeg voor een gesprek met onze benjamin, maar bovenal sympathieke nieuwe collega die elke dag bewijst dat ze meer is dan “de dochter van”…

Margot is als 27-jarige een zogenaamde millennial; een kind van de generatie Y. Deze ‘digital natives’ worden ook wel omschreven als de ‘grenzeloze generatie’. Zij werken om te leven; zijn niet lui maar moe van de excellentiedruk. Generation Y-jongeren zijn authentiek en zoeken flexibel werk in een sfeervolle omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn. Zij willen vooral meedoen en toegevoegde waarde leveren. Kerncompetenties zijn ondernemerschap en cliëntgerichtheid, besluitvaardigheid en omgevingsbewustzijn. Tal van eigenschappen die uw redacteur na een fijn kennismakingsgesprek ten volle kan onderschrijven.

Margot groeide op in het landelijke Blaasveld; middelbare school liep ze bij de Jezuïeten in Antwerpen, op een steenworp van de Schildersstraat. Aansluiting met de plaatselijke jeugd vond zij dus vooral tijdens het weekend, in haar vrije tijd en via hobby’s en sport. Dans en toneel, een beetje tennis konden haar boeien maar vooral roeien met haar broer en zus in het nabijgelegen Hazewinkel. Margot schopte het zowaar zelfs tot Belgisch kampioene in de lichtgewicht categorie bij de meisjes van 15. Daar bleef het bij en vanaf dan kon je Margot meer in Antwerpen treffen dan op Vlaamse plassen of vijvers.

Voor haar studies TEW verruilde ze de koekenstad voor Leuven waar ze na 4 jaar haar Master in Finance behaalde. Dat finance toen al, en al langer trouwens, stevig in Margots DNA zit, viel niet te ontkennen en ook de verhalen van haar bompa Leo en mama Ingrid deden haar enkel zin krijgen in meer. En (flink) meer vond ze over de grenzen…in een Master in International Business. Het betere werk! Met standplaats Grenoble en tussenstops in Luxemburg en Shanghai begaf Margot zich 2 jaar later, in 2015 met een stevige internationale Master-na-Master op de Belgische arbeidsmarkt.

In het familiecharter dat intussen ontwikkeld werd binnen Leo Stevens & Cie waren echter niet enkel competenties en de juiste diploma’s belangrijk, maar ook werkervaring buiten het familiebedrijf. Daarom kon Margot eerst enkele jaren van diverse financiële jobs in meerdere sectoren proeven bij Trifinance. Zes interessante en leerrijke projecten later, en gewapend met heel wat extra kennis en ervaring werd de lokroep van het familiebedrijf echter groter en groter ook al omdat Leo Stevens & Cie continu verder groeide en permanent op zoek bleef naar onderscheidende medewerkers.

Uiteindelijk stapte ze sneller dan oorspronkelijk gepland in de voetsporen van haar familie. En daar kunnen we enkel blij om zijn.
Margot omschrijft zichzelf als generalist, die niet alleen houdt van afwisseling maar ook van verdieping. Helemaal haar ding dus dat ze sinds januari voeling krijgt met alle domeinen van het familiebedrijf. Back office, compliance, orderverwerking, estate planning zullen allemaal de revue passeren, al ligt de finaliteit allicht in het relationele met een inzet als private banker. Ondertussen zal ze Leo Stevens & Cie mee transformeren voor de 21e eeuw. Marketing en digitalisering hebben voor Margot immers weinig geheimen. Onze bedrijfscommunicatie, de look-and-feel van onze website, onze cliënten events kunnen er enkel wel bij varen. Daarvoor zal ze zich de komende jaren nog verder bijscholen in codering en digitale grafiek, wat meteen een groot deel van haar tijd opslorpt.

Als er dan nog vrije tijd overblijft dan gaat die naar haar liefde voor ‘reizen met het hoofd’: zeg maar zichzelf verliezen in het betere boek. Zo is Margot lid van boekenclub EBBC (Entrepreneurial Business Book Club) waar maandelijks in groep een boeiend bedrijfsboek gelezen en besproken wordt.

Maar nog boven die liefde staat haar passie voor het échte reizen. Vorig jaar trok Margot in 5 maanden evenveel Zuid-Amerikaanse landen door. Colombia, Peru, Chili, Bolivia en Ecuador bezorgden veelvuldige kippenvelmomenten. En ze was al wel wat gewend. In 2018 staat een trip door Canada gepland maar eerst gaat onze globetrotter nog drie weken vrijwilligerswerk voor vluchtelingen verrichten in het vluchtelingenkamp ‘Kara Tepe’ op het eiland Lesbos. Dit project van non-profit organisatie “Because we Carry” bewijst dat Margot niet enkel een hart heeft (waar in de financiële sector al wel ‘ns smalend over getwijfeld wordt) maar het ook op de juiste plaats draagt (iets waar we bij Leo Stevens & Cie grote waarde aan hechten). Kortom, we hebben er een waardige ‘compagnon de route’ bij en wensen Margot Bertels veel arbeidsvreugde en succes toe.


Laguna 69, Huaraz, Peru